Вітаємо на LifeBuh. Бухгалтерія це просто
Бухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровід
(096) 091 94 04
life.buh.7@gmail.com
вул. Магістратська 88, офіс 212

З 21 березня – новий порядок нарахування та здійснення страхових виплат від нещасного випадку на виробництві

Постановою правління ПФУ від 26.01.2024 р. № 4-1 (зареєстрована в Міністерстві юстиції 11.03.2024 за №353/41698) затверджено новий Порядок нарахування та здійснення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та профзахворювань.

Зроблено це з метою приведення Порядку у відповідність до вимог Закону України від 21.09.2022 р. № 2620-ІХ. Нагадаємо, що за ним Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду припинили свою діяльність та реорганізовані шляхом приєднання до ПФУ з 01 січня 2023 року. 

Порядком визначається механізм призначення, перерахування та здійснення таких страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності:

  • допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання,
  • щомісячна страхова виплата втраченої заробітної плати,
  • страхова виплата потерпілому під час його професійної реабілітації,
  • страхова виплата при тимчасовому переведенні потерпілого на легшу, нижчеоплачувану роботу,
  • одноразова допомога потерпілому,
  • страхові виплати в разі смерті потерпілого,
  • страхова виплата дитині, яка народилася з інвалідністю внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності,
  • страхові витрати на професійну реабілітацію та соціальну допомогу,
  • інші витрати на відшкодування шкоди, які включають: компенсацію витрат на проїзд до місця лікування та/або реабілітації потерпілого та особи, яка його супроводжує і у зворотному напрямку, відшкодування витрат на надання соціальної послуги догляду вдома, щомісячну грошову компенсацію вартості заходів, необхідних для надання соціальної послуги натуральної допомоги, відшкодування витрат на поховання потерпілого та пов’язаних з цим ритуальних послуг.

Також окреслюються питання звернення за призначенням (перерахуванням), здійсненням страхових виплат, підготовки і подання документів для призначення (перерахування, продовження) страхових виплат та формування електронної справи про страхові виплати, затверджуються форми заяв для здійснення страхових виплат.

Ця постанова набирає чинності з дня її офіційного опублікування. Її опубліковано в “Офіційному віснику” від 21.03.2024.

Відповідно з цього часу втратять чинність постанови ФССУ: 

  • від 19.07.2018 р. № 11 “Про затвердження Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат”;
  • від 12.12.2018 р. № 27 “Про затвердження Порядку надання страхових виплат, фінансування витрат на медичну та соціальну допомогу, передбачених загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання для внутрішньо переміщених осіб”;
  • від 25.02.2021 № 7 “Про внесення змін до Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат”.

Залишити коментар