Вітаємо на LifeBuh. Бухгалтерія це просто
Бухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровід
(096) 091 94 04
life.buh.7@gmail.com
вул. Магістратська 88, офіс 212

Рахунок ФОП: сучасні питання

Як тільки ФОП відкриває свій підприємницький рахунок, або отримує першу безготівкову виручку, одразу виникає купа запитань стосовно проблем користування підприємницьким рахунком, переведення грошей між підприємницьким та особистими рахунками, а також поповнення рахунку власними коштами. Ось наприклад таке актуальне питання:

Чи може ФОП оплатити витрати на особисті потреби з ФОП-рахунку? Наприклад, оплатити холодильник, пралку  чи  навіть купити авто?

Відповідаємо: заборон немає. Та і податківці кажуть що кошти, які залишилися у ФОП на підприємницькому рахунку після сплати податків, є його власністю і можуть бути використані ФОП на власний розсуд. У тому числі й для власних потреб фізичної особи.

До речі,  зовсім не обов’язково чекати сплати податків і лише після цього витрачати на власні цілі підприємницькі кошти. Та і власне про які податки йде мова? Тобто вислів податківців «після сплати податків» не слід сприймати буквально.

Тому оплатити кредит за  холодильник або авто з ФОП-рахунку можна. Але тут є такий суттєвий нюанс.

! Якщо ви впевнені, що продавець, якому ви перераховуєте гроші, – юрособа, то все гаразд. Але будьте  обережні і уникайте прямих оплат з ФОП-рахунку на користь фізособ.

 Чому? Бо  якщо ФОП виплачує дохід фізособі, він стає її податковим агентом. А це означає, що ФОП має утримати й сплатити ПДФО та військовий збір (чи отримати документи на підтвердження ФОП-статусу отримувача), показати цю виплату в додатку 4ДФ до об’єднаного ПДФО/ВЗ/ЄСВ-розрахунку.

Щоб уникнути цієї проблеми (коли маємо справу з виплатою на користь фізособи або ФОП), радимо спочатку перерахувати гроші на особистий рахунок. І вже з нього проводити розрахунки на власні потреби, не звертаючи уваги на статус отримувача коштів.

Ще одне схоже питання.

Чи можна с ФОП-рахунку перекинути на картку (рахунок) члена сім’ї: дружині, чоловіку,  батькам?

Відповідь така: можна, але доведеться виконати функції податкового агента.

Справа в тому, що якщо ФОП перераховує гроші з ФОП-рахунку не на свій особовий рахунок (картку), а члену сім’ї, то отримані ними кошти вважаються дарунком і оподатковуються як додаткове благо ПДФО за ставкою 18 % і військовим збором  за ставкою 1,5 %. При цьому, ФОП з огляду на п. 176.2 ПКУ є податковим агентом.

Відповідно, щоб уникнути цієї проблеми, кошти слід попередньо або зняти з ФОП-рахунку, або перерахувати на особистий (не підприємницький) рахунок.

Але найпоширеніше та саме актуальне запитання про ФОП рахунки таке.  

Чи можна на ФОП рахунок закинути готівку чи перевести її з іншого свого рахунку? Чи будуть такі кошти вважатися доходом ФОП?

Відповідь не це питання залежить від того, про кого  йде мова ФОПа загальносистемника чи єдиноподатника.

ФОП-загальносистемниик спокійно може кидати власні кошти на ФОП-рахунок (хоч з особистого рахунку, хоч готівкою). Як пояснюють податківці, власні кошти зараховані на підприємницький рахунок не включаються до складу доходу (виручки у грошовій та натуральній формі) та не відображаються у Типовій формі, за якою здійснюється облік доходів і витрат.

ФОП єдиноподатникам треба обережніше ставитись до цього питання.

На сьогодні у податківців позиція така. Якщо ви вносите готівку на свій підприємницький рахунок доходу не буде, тільки якщо ви в призначенні платежу покажете, що це виручка за певний період. Тоді така сума готівки повторно не включається до доходу.

Або пишіть так: «повернення невикористаних сум, попередньо (дата) знятих з поточного рахунку». Це якщо ви виручку отримали безготівкою, далі знімали готівку з ФОП-рахунку, а тепер хочете її повернути.  Але податківці кажуть , що враховуватимуть також призначення платежу, яке ви показали  при знятті готівки.  Це має бути зняття готівки для господарських витрат.

Якщо ви перекидаєте кошти за власного рахунку на ФОП-рахунок, діють такі ж правила: якщо це попередньо отримана виручка від підприємницької діяльності, тоді все ок. Якщо це власні кошти не від підприємницької діяльності, тоді податківці однозначно кажуть, що їх треба включати в дохід.

Ми щойно розглянули тільки три запитання про рахунок ФОП, але насправді їх є ще безліч. Та й взагалі, тема обліку у ФОП не така проста,  як може здатися на перший погляд. Постійно міняється законодавство, позиції та думки податкової, різні обставини,  тощо. Отже незалежно від того новачок ви в справах обліку ФОП, чи вже людина з досвідом, на практиці вам постійно доведеться відповідати на купу різноманітних питань ,  відповідь на яку ще потрібно знайти.

Залишити коментар