Вітаємо на LifeBuh. Бухгалтерія це просто
Бухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровід
(096) 091 94 04
life.buh.7@gmail.com
вул. Магістратська 88, офіс 212

Вчасно відзвітуйте про транспорт до ТЦК

Транспортний обов’язок та Відомість

Згідно зі ст. 6 Закону № 3543 для органів влади, а також підприємств, установ, організацій (далі — підприємствата громадян — власників транспортних засобів діє військово-транспортний обов’язок. Порядок виконання такого обов’язку визначено в  Положенні про військово-транспортний обов’язок, затвердженого постановою КМУ від 28.12.2000 № 1921 (далі — Положення).

Зокрема, в п. 15 Положення для підприємств (юросіб) встановлена обов’язковість подавати відповідну звітність. А саме: Відомість про наявність транспортних засобів і техніки, їх технічний стан, а також про громадян, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях на таких транспортних засобах і техніці (далі — Відомість)!

 

Подання й заповнення Відомості

Хто, куди, строки. Згідно з п. 15 Положення Відомість подається до колишніх військкоматів — відповідних районних чи міських ТЦК керівниками підприємств  двічі на рік: до 20 червня та 20 грудня поточного року. Форма Відомості наведена в додатку 1 до Положення.

Отже цей обов’язок встановлено лише для підприємств, а

! ФОП та звичайні фізичні особи не зобов’язані подавати Відомість

Граничний строку встановлено: «до 20». На сьогодні думка судів та Мінюсту така, що «до» треба розуміти як «включно». Але щоб не виникало суперечок краще подати Відомість не пізніше 19-го …

В Положенні також зазначено, що інформація про водні транспортні засоби має подаватись за формою й у порядку, встановленими Міноборони разом з Мінінфраструктури. Але їх досі так і не затвердили (а в погодженні проєкту таких документів зразка 2019 року Держрегуляторна служба відмовила Рішенням від 20.12.2019 № 545). Тож якщо ви маєте водні об’єкти щодо питань звітування за ними звертайтесь до ТЦК.

Подання. Відомість подається підприємствами будь-якої форми власності.  Але коли у вас на балансі взагалі відсутні транспорт та/або техніка (їх не було, чи вони повністю «вибули»), порожню Відомість подавати не треба. Адже у п. 3 свого листа МОУ від 24.05.2016 № 322/2/2836 зазначено, що Відомість подається за наявності на обліку (!) у підприємств транспортних засобів і техніки. 

У той же час якщо вони на обліку є, але після подання останньої Відомості (строком до 20.06.2023) у вас не було ніяких змін у облікових даних транспортних засобів і техніки, а також громадян, які на них працюють, Відомість все одно необхідно подавати (лист МОУ від 22.07.2015 № 322/2/659). 

Заповнення. Балансова вартість транспорту/техніки зазначається у таблиці п. 5 Відомості. Гадаємо, ця вартість має братись на останню дату балансу, що передувала поданню Відомості. Але при цьому варто враховувати й ті зміни  з такими об’єктами (щодо їх наявності та стану), які відбулися від дати балансу до дати подання Відомості.  Бо наведені у Відомості облікові тощо дані мають бути коректними на дату її подання.

Крім транспорту/техніки та «закріплених за ними» громадян, у Відомості також наводяться дані щодо наявних металевої тари та заправного інвентаря (п. 6), щодо ремонтних можливостей підприємства (п. 7), а також кількість наявних водіїв (операторів, машиністів), які працюють на підприємстві, у т. ч. військовозобов’язаних

 

 Повідомлення про «проміжни» зміни

Це вже не стосується саме подання Відомості. Тут мова — про ті зміни, які відбуваються в проміжок між двома строками подання Відомості.

У таких випадках як: зміна найменування або форми власності, відправки транспорту/техніки в інші регіони, передання в довгострокову оренду та в інших випадках, коли унеможливлюється передача транспорту/техніки військовим формуванням, підприємства зобов’язані у 7-денний строк повідомити про це ТЦК, на військовому обліку яких перебувають цей транспорт і техніка (детальніше див. у п. 16 Положення).

 

ТЦК-перевірки

Відповідно до п. 18 Положення

! представники ТЦК мають право раз на рік перевіряти на підприємствах мобілізаційну готовність транспорту й техніки, призначених для задоволення військових потреб

 

Облік в МВС, а також зміни-2023 (МВС — для ТЦК)

Довідка для МВС. Нагадуємо, що згідно з ч. 1 ст. 21 Закону № 3543 та п. 11 Положення підприємства у разі реєстрації (перереєстрації), переобладнання чи зняття з обліку транспортних засобів, які можуть бути призначені для військових потреб, мають подавати до територіальних органів з надання сервісних послуг МВС (ТОСП МВС) довідку, форма якої визначається Міноборони, з відміткою керівника ТЦК про постановку транспортного засобу на військовий облік або зняття з обліку. Без цього МВС не здійснить відповідну реєстрацію щодо будь-якого (!) транспортного засобу. Але це не стосується транспортних засобів, власниками яких є громадяни!

Якщо підприємство Відомість не подавало, то звернення до ТЦК за довідкою може «коштувати» адмінштрафу (див. нижче).

Щодо проблем із такою довідкою читайте також: «Юрособа купує авто не за місцезнаходженням: реєстрація та воєнний облік»//«Податки & бухоблік», 2023, № 90.

Зміни-2023. У цьому році з 27.04.2023 постановою КМУ від 21.04.2023 № 373 до Положення були внесені такі зміни. У п. 13 Положення була прибрана вимога до ТОСП МВС надавати до ТЦК щороку не пізніше 20 червня та 20 грудня інформацію про реєстрацію (перереєстрацію) тощо транспортних засобів і техніки на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць. Тепер ця вимога конкретизована й змінена: ці органи МВС мають подавати до ТЦК інформацію про реєстрацію (перереєстрацію) та зняття з обліку транспортних засобів, які перебувають у власності підприємств (!) і можуть бути призначені для задоволення потреб військових, щокварталу та протягом п’яти робочих днів з дати надходження відповідних запитів від ТЦК. Тож контроль посилився!

 

Штраф

Адмінпорушення й кара. Згідно з п. 5 Положення посадові особи несуть відповідальність за невиконання або неналежне виконання військово-транспортного обов’язку відповідно до закону. Військово-транспортний обов’язок є складовою мобілізаційної підготовки та мобілізації в державі. А ст. 2101 КупАП

! порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, вчинене в особливий період, — тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб у розмірі 300 — 500 НМДГ (5100 — 8500 грн)

Тож коли керівник підприємства не виконав цей обов’язок — не подав (за наявності власних транспортних засобів та/або техніки) Відомість чи подав її із запізненням, або неналежно його виконав — перекрутив чи не зазначив інформацію у Відомості, то йому «світить» цей адмінштраф за ст. 2101 КУпАП. Такі ж наслідки можливі за не повідомлення (не коректне повідомлення) у 7-денний термін ТЦК щодо «проміжних» змін (бо це передбачено п. 16 Положення  — див. вище), а також за порушення інших вимог та норм Положення.

Тут зазначимо, що для притягнення до відповідальності вирішальне значення має наявність вини керівника (ст. 9 КУпАП). Але ж зараз у країні війна, і можуть бути різні поважні (у тому числі форс-мажорні) причини, які завадили керівнику вчасно виконати такі обов’язки. Вважаємо, за наявності підтвердження таких причин штраф не має застосовуватись.

Протоколи, рішення, давність. Відповідно до ч. 2 ст. 255 КУпАП протоколи на такі порушення мають право складати працівники ТЦК.

! Згідно із ст. 235 КУпАП адмінсправи за цими порушеннями мають розглядати і рішення по ним приймати саме ТЦК

Строк давності за цим порушенням складає 2 місяці з дня вчинення (ст. 38 КУпАП), оскільки порушення не є триваючим.

Практика.  Під час війни випадків штрафування за ст. 2101 КупАП значно побільшало. Про це свідчить і судова практики щодо таких штрафів. Судді у таких справах і до війни, і зараз зазвичай підтримують військкомати/ТЦК: див. наприклад, постанову П’ятого апеляційного адмінсуду від 16.05.2019 у справі № 766/15387/18 /, а також рішення Павлоградського міськрайонного суда від 03.10.2023 у справі № 185/10056/23 /.

  Жодні спеціальні норми від цього штрафу не рятують. Зокрема «амністійні» норми Закону від 03.03.2022 № 2115-ІХ на порушення, пов’язані із поданням Відомості, не поширюють. У той же час, якщо з дня вчинення порушення витік згаданий 2-місячний строк давності, то накладення цього штрафу буде незаконним (див. наприклад, у рішенні Березнегуватського райсуда Миколаївської області від 08.06.2023 у справі № 470/63/23 /.

Однак ми б не радили у цей складний для країни час (без надто поважних причин) ухилятися від таких обов’язків, сподіваючись що вас не оштрафують. Така позиція нашу Перемогу точно не прискорить.

Норми Положення також регулюють питання залучення та вилучення транспортних засобів для військових потреб,— читайте про них в статті «Мобілізація транспорту — процедура і облік» // «Податки & бухоблік», 2022, № 22.

 

Висновки

До 20 червня та 20 грудня поточного року керівники підприємств (організацій, установ) будь-якої форми власності мають подавати до колишніх військкоматів — ТЦК Відомість (про наявність і техстан їхніх транспортних засобів, техніки та водіїв).

Відомість подається, коли у вас на балансі є транспорт. Але вона подається навіть і тоді, коли за час від минулого звітування у вас не відбулося ніяких змін.

Фізособи (у т.ч. ФОП) цю Відомість не подають.

Без довідки від ТЦК та СП про військовий облік транспортного засобу МВС не здійснить щодо нього відповідні реєстраційні дії (постановка/зняття з обліку та інші).

За неподання, не своєчасне подання Відомості, перекручення наведеній в ній інформації (та за інші порушення правил військово-транспортного обов’язку) керівник може отримати адмінштраф: 5100 — 8500 грн.

Залишити коментар