Вітаємо на LifeBuh. Бухгалтерія це просто
Бухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровід
(096) 091 94 04
life.buh.7@gmail.com
вул. Магістратська 88, офіс 212

З 1 вересня Мінʼюст штрафуватиме за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР

Нагадаємо, що з 1 вересня 2024 року набрав чинності наказ Мін’юсту від 12.07.2023 р. № 2542/5 щодо Порядку повідомлення Мін’юсту як держателя ЄДР про виявлення розбіжностей між отриманими суб’єктом первинного фінансового моніторингу в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в ЄДР відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та/або структуру власності юридичної особи.

Крім того з 1 вересня 2024 року Мінʼюст, відповідно до Порядку, який затверджено наказом Мін’юсту від 13.09.2023 р. № 3258/5, має право штрафувати за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР.

Повідомляємо, що незадовго до початку роботи нових правил повідомлення про кінцевих бенефіціарних власників, Мін’юст своїм наказом від 27.08.2024 р. № 2531/5 затвердив зміни до Порядку № 2542/5.

Змінами, зокрема, доповнено Порядок № 2542/5 новими термінами, а саме:

  • неповнота — відсутність в ЄДР щодо КБВ та/або структури власності юридичної особи відомостей про один чи кілька параметрів, які відображаються згідно з відкритим доступом, порівняно з тими, які встановлені СПФМ (КБВ є та/ті сама/самі особа/особи, яка/які встановлена/ні СПФМ, однак не всі відомості про неї/них внесено до ЄДР; структура власності юридичної особи відповідає тій, яка отримана СПФМ, однак в ній відсутні всі необхідні відомості);
  • неточність — відмінність у відомостях про КБВ та/або структуру власності юридичної особи, які відображаються згідно з відкритим доступом, з тими, які встановлені СПФМ (як КБВ встановлено ту саму особу/осіб, однак наявна відмінність у відомостях щодо такої особи/осіб; неточність у відомостях, відображених у структурі власності юридичної особи);
  • помилка — невідповідність відомостей про КБВ та/або структуру власності юридичної особи, які відображаються згідно з відкритим доступом, з тими, які встановлені СПФМ (КБВ юридичної особи є інша фізична особа / інші фізичні особи, ніж та/ті, відомості про яку/яких містяться в Єдиному державному реєстрі; у юридичної особи наявний КБВ за наявності в Єдиному державному реєстрі відомостей про його відсутність; у юридичної особи відсутній КБВ за наявності в Єдиному державному реєстрі відомостей про КБВ; структура власності юридичної особи, розміщена в Єдиному державному реєстрі, не відповідає отриманій СПФМ).

Крім того, викладено у новій редакції перелік видів розбіжностей про КБВ та/або структуру власності юрособи, отримані СПФМ у результаті здійснення належної перевірки юрособи, та відповідними відомостями, розміщеними в ЄДР.

З дня набрання чинності наказу вони будуть такими:

  •  неповнота відомостей про КБВ;
  •  неточність у відомостях про КБВ;
  •  помилка у відомостях про КБВ;
  •  неповнота відомостей у структурі власності юридичної особи;
  •  неточність у відомостях структури власності юридичної особи;
  • помилка у відомостях структури власності юридичної особи.

Водночас, не класифікується як розбіжності, якщо в ЄДР відсутні відомості про КБВ та/або структуру власності юрособи.

Уточнено, що до повідомлення СПФМ додає скановані копії відповідних матеріалів та документів (у разі їх наявності), заархівовані в один файл для кожного запису повідомлення. При цьому документ, що містить більше однієї сторінки, сканується в один файл. Скановані копії мають бути придатні для сприйняття їх змісту.

У разі отримання Мінюстом Повідомлення, яке не містить усієї інформації, передбаченої у відповідній формі, якщо така інформація передбачена законодавством, таке Повідомлення повертається без розгляду для усунення виявлених недоліків на відповідну адресу електронної пошти, з якої його було надіслано.

У тексті наказу зазначено, що він набирає чинності з 1 вересня 2024 року, але не раніше дня його офіційного опублікування. Його було офіційно опубліковано 29 серпня 2024 року у виданні  “Офіційний вісник України”.

Тому наказ № 2531/5 діє з 1 вересня 2024 року.

Залишити коментар