Вітаємо на LifeBuh. Бухгалтерія це просто
Бухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровід
(096) 091 94 04
life.buh.7@gmail.com
вул. Магістратська 88, офіс 212

Бізнес зобов’яжуть подавати об’єднану звітність щомісяця

Об’єднання звітів з ПДФО та ЄСВ із встановленням квартального періоду у 2021 році створило багато проблем і для бухгалтерів і для державних структур.

Серед ризиків можна виділити такі, як відтермінування надходження до реєстру застрахованих осіб  відомостей про заробітну плату працівників, сплату єдиного внеску, страховий стаж та своєчасне включення цих періодів для розрахунку виплат за соціальним страхуванням у випадку тимчасової непрацездатності, безробіття, нещасного випадку на виробництві, а також пенсії (що впливає, зокрема, на визначення права на пенсію).

Для вирішення зазначених проблем ще у 2022 році Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт, яким пропонувалося запровадити щомісячне подання об’єднаної звітності. Але до другого читання цей документ досі не дійшов. 

Слід сказати, що у пояснюваліній записці до цього законопроєкту Мінсоцполітики зазначає, що на суб’єктів господарювання впровадження щомісячної звітності матиме як позитивний, так і негативний вплив. З одного боку, скасовується необхідність подання проміжних довідкових звітів, з іншого – збільшуються витрати часу на подання щомісячної звітності.  

Зараз у Раді знов заговорили про переведення об’єднаного звіту у щомісячний режим. Так, скандальним Урядовим законопроєктом щодо підвищення податків, серед іншого передбачено, що платники податків, у тому числі податкові агенти, платники єдиного внеску, зобов’язані подавати контролюючим органам у строки, встановлені ПКУ для податкового місяцяподатковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Таким чином, у разі прийняття цього законопроєкту, звіт з ЄСВ, ПДФО та ВЗ подаватиме щомісяця протягом 20 днів після закінчення звітного місяця. Якщо Рада підтримає цей документ, щомісячний об’єднаний звіт будемо подавати з січня 2025 року. 

 

Залишити коментар