Вітаємо на LifeBuh. Бухгалтерія це просто
Бухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровід
(096) 091 94 04
life.buh.7@gmail.com
вул. Магістратська 88, офіс 212

Адміністрування ЄСВ планують з 2024 року передати ПФУ

Народний депутат Ніна Южаніна звертає увагу, що найближчим часом у Верховній Раді розглядатиметься в першому читанні законопроєкт № 9569 авторства Третякової, Безуглої, Гетманцева, яким пропонується з 2024 року передати адміністрування ЄСВ від ДПС до Пенсійного фонду.

Дискусії про доцільність повернення функцій адміністрування ЄСВ Пенсійному фонду тривають, відколи їх було передано ще Міністерству доходів і зборів з 1 жовтня 2013 року.
 
Нардепу дивно, що у Мінфіні законопроєкт підтримують, при цьому вважають, що він повинен розглядатися в комплексі із пов’язаними №9570 (подання щомісячної звітності про нарахування ЄСВ до Пенсійного фонду) і № 9571 (про встановлення адмінвідповідальності за перешкоджання працівникам Пенсійного фонду, Фонду страхування… на випадок безробіття у проведенні перевірок), чого порядком денним наразі не передбачено.

Але, в Україні із 2021 року діє об’єднана квартальна звітність із ЄСВ, ПДФО і ВЗ.

Виправити цю помилку, яка під виглядом спрощення життя для бізнесу тільки все ускладнила і призвела до проблем із нарахуванням за лікарняними листками, перерахунком пенсій, у владі не поспішають.

6 вересня 2022 року прийнято за основу законопроект №6120, який змінює період подання платниками звітності з ЄСВ і ПДФО з квартального на місячний. І так ця законодавча ініціатива й підвисла.

За матеріалами Ніна Южаніна, народний депутат

Залишити коментар