Вітаємо на LifeBuh. Бухгалтерія це просто
Бухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровід
(096) 091 94 04
life.buh.7@gmail.com
вул. Магістратська 88, офіс 212

Податкові зобов’язання відображені двічі в податковій накладній і декларації з ПДВ

Наше підприємство виписало покупцеві рахунок від 31.07.2023. Частина продукції за цим рахунком була відвантажена 6 серпня 2023 року. На цю частину була складена і зареєстрована ПН. Усю суму за правочином покупець сплатив 9 серпня 2023 року. Помилково цією датою була складена і зареєстрована ПН на загальну суму правочину, включаючи вартість уже відвантаженої продукції. Обидві ПН були включені в податкові зобов’язання серпня. У жовтні була знайдена помилка, ми склали зменшуючий РК від 09.08.2023 і зареєстрували його 16 жовтня. Можна включити цей РК у декларацію за жовтень чи треба діяти якось інакше?

У цьому випадку справді треба діяти інакше. Але про все по порядку. Фактично ви допустили помилку тричі:

— склали ПН від 09.08.2023 на неправильну (завищену) суму;

— завищили податкові зобов’язання (ПЗ) у декларації за серпень через включення до неї ПН з помилкою;

— склали РК датою виписування ПН з помилкою, а не датою виявлення помилки.

Через дві перші помилки одні і ті ж суми (вартість ще не відвантаженої продукції) двічі були відображені в ПДВ-обліку. Тому потрібно виправити помилку, по-перше, в цій ПН, а по-друге, в декларації за серпень.

Виправлення помилки в ПН.

У цьому випадку маємо справу із сумовою помилкою в ПН. Складаючи один зменшуючий РК, ви діяли в межах ПКУ. Цілком логічно було б обійтися одним виправляючим РК з рядками «-»/«+». Мінусовим рядком обнуляти дані помилкового рядка ПН, а плюсовим рядком вносити правильні дані. Адже п. 192. 1 ПКУ передбачено, що РК складають у тому числі і при виправленні помилок, допущених у ПН.

Проте податківці наполягають на тому, що такого роду помилки виправляються через перевиписування ПН

Для цього вони пропонують здійснити дві дії:

— скласти зменшуючий РК-103;

— скласти нову ПН на правильну суму (листи ДПСУ від 28.01.2022 242/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 26.08.2021 № 3134/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Неважко здогадатися, що варіант податківців призведе до штрафу за несвоєчасну реєстрацію ПН. У принципі, якщо ви готові сперечатися з податківцями, то можете залишити ваш РК таким, як ви його склали. Якщо ж усе-таки хочете піти шляхом податківців, то вам треба нівелювати складений РК. Зробити це можна шляхом складання такого ж РК, але зі зворотним знаком. Після його реєстрації ПН повинна повернутися в той же стан, який був до виправлення помилки.

Ще один важливий момент пов’язаний з датою РК. При виправленні помилки в ПН виправляючий РК складається не датою помилкової ПН, а датою виявлення помилки, тобто поточною датою. При цьому не важливо, який метод виправлення помилки ви використовуєте: за допомогою одного РК чи підете шляхом податківців. Ви ж склали РК датою помилкової ПН.

У принципі, до трагедії це не призведе. Але гіпотетично, неприємності можуть бути у вашого покупця в тому випадку, якщо між датою отримання цього РК і датою його реєстрації пройшло більше 18* календарних днів (тобто якщо він отримав цей РК раніше 29.09.2023). Адже в такому разі спливуть граничні строки реєстрації цього РК і він може бути оштрафований за несвоєчасну реєстрацію. Втім, застосувати цей штраф податківцям не так-то просто, передусім через те, що дата отримання РК одержувачем ніде не фіксується, а отже, неможливо порахувати відведені 18 днів.

* Нагадаємо, на час воєнного стану граничні строки реєстрації ПН/РК трохи збільшено, а штрафи зменшено.

Виправлення декларації.

Незалежно від того, виправили ви ПН чи ні, ви маєте право виправити помилку в декларації. Для цього треба подати зменшуючий УР до декларації за серпень 2023 року на суму завищення. Жодних обмежень на ці дії немає: заборона на зменшення податкових зобов’язань (а по суті, на зменшення суми податку до сплати) встановлена тільки щодо періодів до лютого 2022 року.

А ось інший варіант — відображення РК у поточній декларації за жовтень-2023 у ряд. 7 — тут навряд чи підходить. Цей рядок передбачений саме для коригувань ПЗ (повернення, перерахування ціни тощо), але не для виправлення помилок (хіба що в ньому можна відображати виправлення, допущені при коригуваннях ПЗ, але знову ж таки тільки через УР, а не в поточній декларації).

Цілком можливо, що при поданні зменшуючого УР до декларації за серпень у вас з’явиться переплата

Її можна повернути на електронний рахунок, а звідти на поточний рахунок, але зі зменшенням регліміту (шляхом подання додатка Д4 до поточної декларації.

Регліміт.

А ось з реглімітом ситуація не дуже сприятлива. Швидше за все, після виправлення помилок у вас з’явиться показник ΣПеревищ.

Судіть самі: показник ΣПеревищ розраховується як різниця між податковими зобов’язаннями за декларацією і ПДВ за ЄРПН за зареєстрованими ПН/РК. Від’ємне значення не враховується (відкидається). Тому в серпні ΣПеревищ не вискочить. Зменшуючий РК за ЄРПН підтягнеться до жовтня, а за декларацією жовтня цей РК не пройде зовсім, адже зменшення ПЗ відображено через УР у декларації за серпень. Тому в жовтні з’явиться показник ΣПеревищ і регліміт буде занижений.

Якщо розглядати інший варіант — не виправляти ПЗ серпня (фактично відобразити в завищеній сумі) і відобразити РК у декларації за жовтень, то технічно це призведе до відновлення регліміту (ΣПеревищ не буде). Але, як ми з’ясували вище, методологічно він неправильний.

Залишити коментар