Вітаємо на LifeBuh. Бухгалтерія це просто
Бухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровід
(096) 091 94 04
life.buh.7@gmail.com
вул. Магістратська 88, офіс 212

Міняємо вікна: операції в бухобліку

Добрий день, друзі! У власному приміщенні підприємства виникла необхідність замінити вікна. Як цю операцію відобразити в бухобліку?

Спочатку з’ясуємо причини заміни.

Коли одні металопластикові вікна міняють на інші (у тому числі якщо така заміна викликана обстрілом території, де знаходиться приміщення і від такого обстрілу вікна, які вирішили замінити, були пошкоджені), таку заміну можна розцінити як поточний ремонт.

Коли відбувається заміна старих дерев’яних вікон на нові металопластикові, які краще утримують тепло у приміщенні, то таку заміну слід розцінювати як поліпшення.

Заміна вікон — поточний ремонт

Якщо заміна вікон буде визнана поточним ремонтом, то витрати, понесені на таку заміну, є витратами періоду.

Які це витрати, залежатиме від приміщення, в якому відбулася заміна вікон. Так, якщо вікна міняли у приміщенні:

1) де виробляється:

— один вид продукції, то витрати на заміну слід включати до собівартості продукції, тобто відносити до Дт 23;

— декілька видів продукції, то витрати на заміну слід відносити до складу загальновиробничих витрат (Дт 91), а потім після розподілу таких витрат відносити до складу собівартості виробленої продукції (Дт 23 — Кт 91);

2) в якому відбувається збут продукції (наприклад, вікна міняли у магазині, на складі тощо), то витрати на здійснення заміни відносять до витрат на збут (Дт 93);

3) яке використовується в адміністративних цілях (вікна міняли у офісі, конторі тощо), то витрати на ремонт визнають адміністративними витратами (Дт 92);

4) де здійснюється соціально-культурна діяльність або такі приміщення беруть участь у процесі досліджень та розробок, то витрати на заміну вікон визнають іншими операційними витратами (Дт 94).

Не вистачає досвіду для роботи бухгалтером? Шукаєш пристойний курс?  Знайомся з  програмою курсу “Справжній бухоблік” і записуйся на навчання. Добудеш досвід, якого не вистачає!

Заміна вікон — поліпшення

Якщо заміна вікон визнана поліпшенням, то витрати на таку заміну (вартість нових вікон та матеріалів, використаних на установку, а також вартість робіт з установки) капіталізують.

Тобто на суму витрат, пов’язаних із заміною вікон, збільшують первісну вартість приміщення чи будівлі, в якій відбулася заміна вікон.

Отже, всі витрати, які понесло підприємство на заміну вікон, воно має зібрати на дебеті субрахунку 152, а після закінчення заміни вікон суму витрат, закумульованих на субрахунку 152, відносять на збільшення первісної вартості приміщення чи будівлі, в якій міняли вікна (Дт 103 — Кт 152).

Крім того, з місяця, наступного за місяцем закінчення заміни вікон, амортизацію на таке приміщення слід нараховувати виходячи з нової вартості. А можливо, і нового строку корисного використання (якщо така заміна змінила строк корисного використання приміщення).

При заміні вікон робота у приміщенні або будівлі навряд чи буде зупинена, а якщо і буде зупинена, то тільки на невеличкий проміжок часу. Тому виводити приміщення чи будівлю з експлуатації не потрібно і амортизацію за місяць, в якому відбулася заміна вікон, припиняти нараховувати не потрібно.

Розглянемо приклад.

ПРИКЛАД. Підприємство замовило у підрядника заміну дерев’яних вікон у офісній будівлі. Вартість заміни разом із вартістю металопластикових вікон склала 120 000 грн (у т. ч. ПДВ — 20 000 грн). Заміна вікон визнана поліпшенням будівлі.

Облік заміни вікон у власному приміщенні

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, 

грн

дебет

кредит

1

Перераховано аванс підрядній організації

371

311

120000

2

Відображено податковий кредит з ПДВ за наявності зареєстрованої податкової накладної

644/1

644/ПДВ

20000

641/ПДВ

644/1

20000

3

Підписано акт виконаних робіт заміни вікон

152

631

100000

4

Списано раніше відображений податковий кредит з ПДВ

644/ПДВ

631

20000

5

Збільшено первісну вартість будівлі, в якій встановлено металопластикові вікна

103

152

100000

6

Здійснено взаємозалік заборгованостей

631

371

120000

 

Залишити коментар