Вітаємо на LifeBuh. Бухгалтерія це просто
Бухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровід
(096) 091 94 04
life.buh.7@gmail.com
вул. Магістратська 88, офіс 212

Бронювання через портал Дія

Хто може бронювати через Дію?

Механізм бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі — Дія) встановлено Порядком № 650*.

Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, затверджений постановою КМУ від 05.06.2024 № 650.

Бронювання через портал Дія доступне для:

— державних органів та органів місцевого самоврядування (далі — держоргани);

— підприємств, які є критично важливими для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань в особливий період;

— підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

 

Щоб скористатися цією можливістю, держорган / підприємство повинне бути внесено до Єдиного переліку органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій для бронювання військовозобов’язаних (далі — Єдиний перелік). Веде його Мінекономіки. Воно вносить до переліку держоргани, а відповідний держорган вносить до Єдиного переліку підприємства, що визнані ним критично важливими.

Тобто

для успішного бронювання через Дію підприємство має бути критично важливими та міститися в Єдиному переліку

Відповідно, якщо ваше підприємство є критично важливим, проте відсутнє в Єдиному переліку, звертайтеся до того органу, який вам цю критичність надав. Якщо ж ви ще не отримали критичність, то спочатку отримуєте її, а потім бронюєте працівників.

Цікаво, що Мінцифри вважає, що скористатися послугою бронювання через Дію можна і в тому разі, коли заявку подано за Порядком № 76, але за нею ще не прийняте рішення. Проте в такому випадку після проведення бронювання через Дію слід повідомити про це орган, до якого подавали офлайн-заяву, щоб він не опрацьовував запит.Чи можуть забронювати себе та/або своїх працівників ФОП? Ні, така можливість для них не передбачена.

Кого (не) можна забронювати через Дію?

Критично важливі підприємства можуть забронювати за допомогою Дії військовозобов’язаних працівників, відомості щодо яких містяться в Реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Зазначені особи підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності (п. 2 Порядку № 76).

Не вийде забронювати:

— призовників та резервістів;

— працівників, які на момент бронювання вже мають відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, у тому числі є заброньованими іншим роботодавцем;

— працівників, які зняті або виключені з військового обліку чи відомості щодо них відсутні в Реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

— працівників, які не є найманими працівниками цього роботодавця.

Також

наразі не можна забронювати через Дію військовозобов’язаних кінцевих бенефіціарних власників критично важливих підприємств, які не є їх працівниками

Якщо у вас такі є і ви хочете отримати для них «бронь», то нічого не залишається, як бронювати їх не через Дію, а окремо за класичною схемою, визначеною в Порядку № 76. Тобто формуємо відомості про кінцевих бенефіціарних власників у список за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 76 з відповідним обґрунтуванням та додатком 2 до Порядку № 76.

У листі від 18.07.2024 № 2704-20/51455-03 Мінекономіки радить в обґрунтуванні додатково зазначити інформацію, що дає змогу встановити кінцевого бенефіціарного власника, а саме:

— прізвище, ім’я та по батькові (за наявності);

— країну громадянства та постійного місця проживання;

— дату народження,

— характер та міру (рівень, ступінь, частку) бенефіціарного володіння (вигоди, інтересу, впливу).

Також до обґрунтування додаємо копії документів, які підтверджують наявність запису про кінцевого бенефіціарного власника підприємства в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Якщо є сумніви, чи забронюють

Дія дає змогу підприємству-роботодавцю отримати на своїх працівників відомості з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі — Відомості про працівників). Рекомендуємо вам не нехтувати нею, оскільки це допоможе вам чітко визначити, кого з ваших працівників «бачить» Дія та кого можна забронювати. Що слід зробити, щоб отримати такі відомості?

Вам потрібно:

1) перейти на портал Дія за посиланням та натиснути «Отримати відомості»;

2) зареєструватися або авторизуватися на порталі Дія в один із запропонованих способів. Зауважимо, що від імені підприємства виконати ці дії може як керівник, так і уповноважена особа. Проте підписувати заяви (у тому числі й на бронювання) може виключно керівник. Тож, можливо, є сенс одразу все робити «під керівником»;

3) перевірити автоматично сформовану в Дії заяву, підписати в керівника підприємства й стежити за статусом заяви в особистому кабінеті на порталі Дія. У результаті отримуємо ось такі відомості.

Щодо статусу працівника, який зазначається у Відомостях про працівників (див. рисунок вище), то він може бути, наприклад, таким:

— «Заброньовано». Тоді в графі «Примітка» буде зазначено, до якої дати;

— «Не заброньовано»;

— «Не підлягає бронюванню». У цьому разі причину, чому встановлено цей статус, буде зазначено в графі «Примітка». Наприклад, «Призовник» або «Має відстрочку», або «Не перебуває на військовому обліку».

Щодо осіб, які не оновили свої дані протягом 60 днів із дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11.04.2024 № 3633-ІХ. Якщо вони є військовозобов’язаними та перебувають на військовому обліку, то Дія їх також врахує.

Якщо ж Дія «не бачить» вашого працівника й він не потрапив до цих Відомостей про працівників, є сенс сформувати вже на порталі ПФУ запит про осіб, які перебувають у трудових відносинах із роботодавцем (пункт меню «Комунікації з ПФУ» / «Відомості про трудові відносини (оперативне подання інформації)» / «Запит на отримання переліку осіб працюючих у страхувальника»). Зіставте отримані відомості з двох порталів та визначте, де «рве». Річ у тім, що дані про трудові відносини Дія бере в ПФУ. Можливо, когось пенсійники загубили або ж ви на когось не подали відомості.

Не забувайте подавати відомості про рух кадрів. Як це зробити, ми розповідали в статті «Критично важливі підприємства: як подати відомості про працівників до ПФУ» // «Податки & бухоблік», 2024, № 56. Поки що ПФУ дає змогу подати до 01.08.2024 відомості про трудові відносини з працівниками, що мали місце в період з 08.06.2024 по теперішній час (див. роз’яснення ГУ ПФУ у Вінницькій області від 19.07.2024. Після 1 серпня можна буде подати лише відомості про рух кадрів, які відбулися не пізніше, ніж протягом наступного дня після настання відповідної події.

Порада: якщо наявна проблема з окремими працівниками й ви бачите, що швидко її вирішити не виходить, є сенс забронювати тих, у кого все добре. Коли ж вирішите проблему — добронюєте.

Як бронювати через Дію?

Тут усе доволі просто.

Крок 1. Заходите на портал Дія за посиланням. Натискаєте «Подати заяву». Авторизуєтеся в один із запропонованих способів. Після чого Дія дозволить вам ознайомитися з інформацією щодо підприємства.

Якщо відомості правильні, натискаємо «Далі».

Крок 2. Дія автоматично визначить кількість військовозобов’язаних, що працюють на підприємстві, та кількість осіб, яких можна забронювати в межах ліміту, з урахуванням уже заброньованих (якщо ви вже бронювали раніше).

Ознайомлюємося та, якщо все відповідає дійсності, натискаємо «Далі».

Крок 3. Зазначаємо відомості щодо працівників, яких бажаємо забронювати. Тут є два можливих способи. Спосіб 1 — на порталі Дія вносимо відомості до таблиці, що наведена під інформаційним вікном (див. нижче). Спосіб 2 — завантажуємо шаблон таблиці з порталу, заповнюємо її, а потім імпортуємо ці дані на портал.

Після того як зазначили (завантажили) відомості на працівників, яких потрібно забронювати, натискаємо «Далі».

Крок 4. Перевіряємо відомості, що зазначені у сформованій Дією заяві про бронювання.

Якщо все відповідає дійсності, натискаємо кнопку «Підписати та надіслати».

Очікуємо на результат бронювання. Він повинен з’явитися на порталі Дія протягом години.

За кожним працівником зі списку буде прийнято рішення про бронювання (статус: «Заброньовано», «Не заброньовано», «Особу не знайдено»).

У працівників, яких було заброньовано, інформація про бронювання з’явиться в «Резерв+».

Ложки з дьогтем

1. На момент написання цієї статті є проблема зі сформуванням Витягу про бронювання військовозобов’язаного (далі — Витяг). Простіше кажучи, він не формується. Проте розробники запевняють, що вже працюють над його розробкою.

Навіщо потрібен цей Витяг?

Витяг є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки

Це прямо зазначено в п. 22 Порядку № 650.

Отже, до того, як буде вирішена проблема з Витягом, підтвердити бронювання особа може виключно за допомогою інформації, наведеної в «Резерв+». А ось після появи такого функціоналу працівник зможе на порталі Дія замовити Витяг та роздрукувати його. Підпис / печатка на Витягу не проставлятиметься. Натомість він міститиме QR-код.

2. Якщо результат бронювання працівника позитивний, він автоматично переводиться на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки (див. п. 19 Порядку № 650). Інформувати ТЦК про це Порядок № 650 не вимагає ані роботодавця, ані заброньованого працівника.

І все було б добре, якби не один нюанс. Порядок № 650 хоч і встановлює окремий механізм бронювання через портал Дія, проте не є повністю незалежним від Порядку № 76. Наприклад, Порядок № 650 не визначає відсоток військовозобов’язаних працівників, які можуть бути заброньовані критично важливими підприємствами, строк, на який надається відстрочка. Усе це беремо з Порядку № 76.

Така пов’язаність призводить до того, що окремі ТЦК наполягають на необхідності інформувати їх про результат бронювання, бо цього вимагає Порядок № 76. Як саме інформувати? Тут «хотілки» ТЦК розходяться. Є такі, які задовольняються роздрукованим та засвідченим підписом і печаткою підприємства результатом бронювання, «витягнутим» з Дії, до якого додано супровідний лист. Проте є ТЦК, які наполягають на додержанні процедури, прописаної в Порядку № 76. Вони вимагають від підприємств подання Повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 до Порядку № 76 із супровідним листом. У тексті Повідомлення замість дати та номера наказу Мінекономіки ТЦК пропонують зазначати «відповідно до результату бронювання за заявою № ______ від __.__.2024 засобами порталу Дія».

На наш погляд, таке інформування ТЦК не має сенсу ось чому. Відповідно до приписів п. 12 Порядку № 76 Повідомлення про бронювання військовозобов’язаного необхідне для зарахування працівника на спеціальний військовий облік. Водночас, як уже зазначалося вище, у випадку успішного бронювання через Дію працівник одразу переводиться на спецоблік на строк дії відстрочки.

Та якщо ж ви вирішили проінформувати ТЦК про бронювання працівника через Дію, то таку інформацію слід надавати до того ТЦК, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку.

3. Крім порядків № 650 та № 76, є ще один документ, в якому розглядаються питання бронювання та надання відстрочки. Це Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою КМУ від 16.05.2024 № 560. У його п. 58 зазначено, що підприємства зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним працівникам, які заброньовані в порядку, визначеному КМУ, у ТЦК, на території відповідальності якого вони розміщуються.

Для оформлення відстрочки підприємство подає до ТЦК за своїм місцем обліку (тобто за місцем розташування підприємства) (1) клопотання керівника підприємства щодо оформлення відстрочки від призову та (2) витяг із наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаних.

Водночас у випадку з бронюванням через Дію жодного наказу Мінекономіки про бронювання не буде. Та й у п. 19 Порядку № 650 зазначено, що відстрочка надається (й працівник вважається заброньованим) з моменту переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік. У свою чергу, переведення на спецоблік при бронюванні через Дію відбувається автоматично. Тож звертатися до ТЦК із клопотанням про оформлення відстрочки, яка вже є, якось нелогічно.

Однак чи буде це аргументом для ТЦК? Не впевнені. Звісно, тут краще запитати, як діяти, в того ТЦК, де підприємство перебуває на обліку. Як варіант, можна надати клопотання щодо оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані відповідно до Порядку № 650, та результат бронювання з Дії.

Висновки

  • Забронювати своїх працівників через Дію можуть критично важливі підприємства, які включені до Єдиного переліку.
  • Дія сама визначає загальну кількість військовозобов’язаних, що працюють на підприємстві, дозволений відсоток бронювання та максимальну кількість працівників, дозволену до бронювання.
  • Підприємство на порталі Дія формує списки працівників, яких бажає забронювати, та надсилає заяву про бронювання. Результат — за годину.
  • У працівників, яких було заброньовано, інформація про бронювання з’явиться в «Резерв+». Витяг про бронювання сформувати в Дії поки що не вийде. Сервіс ще в розробці.

Залишити коментар