Вітаємо на LifeBuh. Бухгалтерія це просто
Бухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровід
(096) 091 94 04
life.buh.7@gmail.com
вул. Магістратська 88, офіс 212

МВС визначило правила пожежної безпеки під час роботи з генераторами

МВС наказом від 11.07.2024 р. № 474 затвердив зміни до Правил пожежної безпеки в Україні. 

Свого часу Державна служба України з надзвичайних ситуацій звертала увагу на відсутність у чинній нормативній базі окремо визначених вимог щодо забезпечення протипожежного захисту до експлуатації дизельних, бензинових, газових переносних генераторів, які в умовах постійного вимкнення електропостачання масово використовуються суб’єктами господарювання та громадянами.

У зв’язку з масовим та постійним застосуванням вищезгаданного обладнання, виникла потреба внести зміни до Правил пожежної безпеки в Україні. Наказом № 474 Розділ ІV «Загальні вимоги пожежної безпеки до інженерного обладнання» Правил доповнено главою 5 «Електрогенеруюче обладнання» з метою встановлення вимог пожежної безпеки під час роботи з електрогенеруючим обладнанням, технічного обслуговування та утримання його у працездатному стані і зберігання палива для його функціонування.

Визначено, що експлуатація дизельних, бензинових, газових генераторів номінальною потужністю до 20 кВт та об’ємом паливного бака (балона) до 100 л повинна відповідати вимогам ПУЕ та інструкції виробника з експлуатації відповідного електрогенеруючого обладнання.

Влаштування та експлуатація дизельних, бензинових, газових генераторів номінальною потужністю більше ніж 20 кВт повинні здійснюватися відповідно до вимог будівельних норм та інструкції виробника з експлуатації відповідного генератора.

Електрогенеруюче обладнання необхідно встановлювати на відкритому повітрі, на території, розчищеній від сміття і будь-яких горючих матеріалів, із рівною площадкою, що виконана з негорючих матеріалів. Рельєф території повинен забезпечувати унеможливлення підтоплення та зсування (кочення) електрогенеруючого обладнання.

У разі якщо в інструкції виробника з експлуатації передбачається розміщення електрогенеруючого обладнання всередині конструкцій, призначених для його захисту від кліматичних впливів навколишнього середовища, ці конструкції повинні бути виконані з негорючих матеріалів та забезпечувати необхідну вентиляцію та умови охолодження електрогенеруючого обладнання.

Перед початком роботи електрогенеруючого обладнання необхідно передбачити розміщення поруч первинних засобів пожежогасіння, а також інших засобів для збирання просоченого піску (у разі проливу палива на місці заправки).

Наказ № 474 набере чинності з дня офіційного опублікування. На день підготовки матеріалу документ офіційно не опубліковано.

 

Залишити коментар