Вітаємо на LifeBuh. Бухгалтерія це просто
Бухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровідБухгалтерські курси - Бухгалтерський супровід
(096) 091 94 04
life.buh.7@gmail.com
вул. Магістратська 88, офіс 212

Подання відомостей про кінцевого бенефіціара

Мін’юст у листі нагадує, що юридичні особи, зареєстровані до набрання чинності нормативно-правовими актами, якими затверджені положення про форму та зміст структури власності і методологія визначення юридичною особою КБВ (крім осіб, зазначених у ч. 8 ст. 51 Закону № 361-IX*, та юридичних осіб, які подали відомості про КБВ та структуру власності), подають інформацію про КБВ в обсязі, визначеному цим Законом, та структуру власності протягом 6 місяців з дня набрання чинності нормативно-правовими актами, якими будуть затверджені положення про форму та зміст структури власності і методологія визначення юридичною особою КБВ, але не раніше 90 днів з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Також, у разі виявлення юридичною особою після набрання нормативно-правовими актами, якими будуть затверджені положення про форму та зміст структури власності і методологія визначення юридичною особою КБВ, неповноти, неточностей чи помилок у раніше поданій державному реєстратору інформації про КБВ та структуру власності юридичної особи, така особа протягом 6 місяців з дня набрання чинності такими нормативно-правовими актами повторно подає виправлені відомості в порядку, передбаченому Законом про реєстрацію.

Автори листа зауважили, що Методологію визначення юридичною особою КБВ затверджено постановою КМУ і НБУ від 19.09.2023 р. №  1011, яка набрала чинності 03.10.2023 р.

Зміни до Положення про форму та зміст структури власності, затвердженого наказом Мінфіну від 19.03.2021 р. № 163, наразі не внесено.

Водночас, Мінфіном з метою реалізації положень ст. 51 Закону № 361 розроблено проєкт наказу “Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19.03.2021 N 163”, який оприлюднено на його офіційному вебсайті та надіслано на погодження до заінтересованих органів.

Таким чином, початок перебігу строку, з якого Законом № 361 встановлюється обов’язок щодо подання чи виправлення відомостей про КБВ та структуру власності юридичної особи, відбудеться з дня набрання чинності наказом Мінфіну “Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19.03.2021 р. № 163”.

Про дату початку перебігу строку та дату його закінчення Мін’юст поінформує суб’єктів державної реєстрації додатково після того, як стане відома дата набрання чинності вищевказаним наказом Мінфіну.


Закон України від 06.12.2019 р. № 361-IX “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”.

Залишити коментар